inden késnek van története. Először csak egy gondolat, egy ötlet, egy forma. Aztán rajzok, skiccek, majd papír és lemez sablon. Amikor a forma kész, akkor kezdődik csak a valódi anyag előkészítése, megmunkálása. Minden kés más és más, de valahol mindegyik hasonlóan kezdi.

Igen, egy darab acél, ami aztán a kovácstűzben, majd az üllőn formálódik pengévé.

Pengéim anyagai általában szénacélok és az általam kovácsolt damaszt acél, de igény szerint rozsdamentes anyagokat is használok.

Az előkovácsolást egy AJAX rugós kalapáccsal végzem, ezután a penge kézi kovácsolással nyeri el végleges formáját, akkor is ha nem damaszkolt acél az alapanyaga.

Legszívesebben damaszkolt pengéket készítek. Ennek alapanyaga többféle szerszámacél, amely a rétegezések hatására kap egyedi megjelenést. A rétegek száma 100 és több ezer között lehet, leggyakrabban 300-400. A penge a kovácsolást követően csiszolással kapja meg végleges formáját, amit a savazás követ. A savazás révén válnak láthatóvá a rétegek, a penge sajátos mintázata.

A hőkezelés - ismertebb nevén edzés - határozza meg a penge szilárdságát, rugalmasságát, az acél keménységét. A keménység pedig alapvetően befolyásolja az éltartósságot. Az általam készített pengék keménysége 55-60 HRC.

A markolatok kizárólag természetes anyagokból készülnek, hazai és egzota keményfákból, agancsból és csontból. A tokok kézzel varrottak, többnyire növényi cserzett marhabőrből, de hozott anyagból is készülhetnek.

 [Az oldalt szerkeszti a SOSE]
Az acélok keménységének méréséről itt olvashatsz.